We verschillen van elkaar
Mensen verschillen van elkaar, dat weten we allemaal. Zelfs kleine verschillen hebben invloed op wat iemand kan, wil en interessant vindt. Ga maar na: Iemand met een goed concentratievermogen heeft minder moeite met een ‘saaiere’ studie dan iemand die zich moeilijk kan concentreren. En iemand die zachtaardig is en sterk begaan met anderen, zal minder snel kiezen voor een heel zakelijk of commercieel beroep. Een studiekeuze-psycholoog weet welke eigenschappen cruciaal zijn voor bepaalde beroepen. Zo moeten managers bijvoorbeeld niet alleen beschikken over inlevingsvermogen, maar ook over besluitvaardigheid en ordelijkheid.
Waar bestaat een psychologisch testonderzoek uit?
Een psychologisch testonderzoek bestaat daarom uit drie onderdelen: Persoonlijkheidsvragenlijsten, capaciteitenonderzoek en interessetests. Persoonlijkheidsvragenlijsten brengen je basale aanleg van eigenschappen in kaart. Als je jong bent, ontwikkelt je persoonlijkheid zich natuurlijk nog, maar je aanleg, temperament en ambities zijn al wel duidelijk zichtbaar. Iemand die erg ongeduldig is, zal daar bijvoorbeeld als politieagent last van kunnen krijgen. Ben je bescheiden, rap of aarzelend, creatief of praktisch? Het beïnvloedt allemaal je geschiktheid voor bepaalde werkzaamheden.
Geschiktheid voor opleidingen
Ook in opleidingen loop je hier tegenaan. Ondernemende studies vragen bijvoorbeeld meer initiatief en daadkracht dan financiële studies. Informatica-studies zullen een sterk beroep doen op zelflerend vermogen. En op de hotelschool is klantgerichtheid en organisatievermogen belangrijk. Een uitgebreide capaciteitentest laat daarnaast het niveau van onderwijs zien dat je aankunt en je sterke kanten daarin. Dat is zinvol om te kunnen beoordelen in welke richtingen je het meest kansrijk bent. En met interesse-vragenlijsten worden je affiniteiten, voorkeuren en inhoudelijke interesses breed in kaart gebracht. Welke onderwerpen en richtingen interesseren je zo sterk, dat je bereid bent om je daar een aantal jaar in de verdiepen en er moeite voor te doen?
In welke studie komt iemand optimaal tot zijn recht?
Dan begint het interpreteren. Wat adviseer je een scholier die heel goed is in Natuurkunde, maar die vooral in Psychologie is geïnteresseerd? Wat als iemand medische beroepsrichtingen interessant vindt, maar eigenlijk niet van mensen houdt? Wat als iemand ondernemer wil worden, maar eigenlijk heel verlegen is? Op die momenten gaan we puzzelen en op zoek naar die studies waarin iemand optimaal tot zijn recht komt. Zo ontstaat een op maat gemaakt en passend studiekeuzeadvies.
Inzicht krijgen in jezelf
Naast het concrete advies dat we geven, is het misschien nog wel belangrijker dat je meer inzicht krijgt in jezelf. Daarom maken we een sterkte-zwakteanalyse. Die geeft niet alleen inzicht in je kwaliteiten, maar ook in je minder sterke eigenschappen. Met die laatste moet je leren omgaan. Als je daar grip op krijgt, kunnen je sterke eigenschappen nog beter uit de verf komen. Als voorbeeld: Iemand die zich snel laat afleiden of ontmoedigen, laat vaak wisselende prestaties zien en dat kan op den duur leiden tot een lager zelfbeeld. Als je weet wat jou triggert en waar jouw specifieke sleutel ligt voor verandering, kun je de zelftwijfel beter te lijf gaan. Minstens zo belangrijk is het trouwens om je talenten te kennen. Als je weet wat je kwaliteiten zijn, kun je die verder ontwikkelen en dat is vaak ook precies wat je leuk vindt. Kortom een studiekeuzeonderzoek is een spiegel voor je sterke kanten en valkuilen.
Een ervaren studiekeuze-psycholoog geeft je inzicht
Als ervaren studiekeuze-psychologen kunnen we jou die spiegel voorhouden. Wij hebben al heel veel mensen in organisaties gezien en geadviseerd. Wij laten onze klanten graag profiteren van onze eigen levenservaring, mensenkennis, wetenschappelijke psychologische kennis en niet in de laatste plaats onze kennis van de arbeidsmarkt en studies.
Conclusie: Een ervaren studiekeuze-psycholoog geeft je inzicht, waar jij je hele leven iets aan hebt.
Heb je toch nog twijfels?
Weet je toch niet zeker voor welke studie jij moet kiezen, en wil je daar graag bij geholpen worden? Meld je dan snel aan voor een studiekeuzeadvies! Met behulp van een degelijk en professioneel studiekeuzeonderzoek bij het Waterink Instituut krijg je in één dag een helder beeld van studies die bij je passen. Dit helpt je om doelgericht en gemotiveerd deel te nemen aan de matchingactiviteiten en zelf een weloverwogen keuze te maken.