Hoe om te gaan met eindexamenstress en studiekeuze stress van uw kind
De komende periode brengt voor veel gezinnen spanning met zich mee, omdat het eindexamen er weer aankomt. Of uw kind nu goed voorbereid is of nog flink moet blokken, de eindexamenperiode is altijd spannend voor iedereen die erbij betrokken is, inclusief ouders. Naast de examenstress speelt er vaak nog iets anders op de achtergrond mee: de studiekeuze. Sommige kinderen hebben hun keuze al gemaakt na gedegen onderzoek, terwijl anderen nog niet weten wat ze willen studeren.
Hoe u uw kind kunt begeleiden bij het nemen van een tussenjaar en het maken van de juiste studiekeuze
Het nemen van een tussenjaar is dan een vaak gehoorde optie, maar dit vraagt wel om een plan en goede voorbereiding om te voorkomen dat de keuze verder wordt uitgesteld of zelfs verkeerd uitpakt. Een verkeerde studiekeuze heeft namelijk vaak vervelende gevolgen, zoals financiële en praktische problemen en onzekerheid. Daarom is het belangrijk om uw kind goed te begeleiden in dit proces en samen op zoek te gaan naar de juiste studiekeuze.
Hoe ondersteun ik mijn kind bij een studiekeuze?
Hoe kunt u uw kind zo goed mogelijk ondersteunen in de keuze die hij of zij zelf moet maken? Hieronder volgen een aantal suggesties, belangrijke deadlines en tips.
De 8 tips voor ouders die hun kind willen helpen bij het kiezen van een studiekeuze
Tip 1: Bereid u goed voor en bezoek daarvoor bijvoorbeeld handige sites
Er zijn verschillende handige sites die een beeld geven van de vakken in een studie en meestal ook van het werk dat iemand later met die opleiding kan gaan doen. Ook wordt er informatie gegeven over eigenschappen (competenties) die handig zijn in de studie, zoals ‘praktisch’, ‘creatief’ of juist heel ‘precies’ zijn. Dat maakt het mogelijk om na te gaan of de studie past. Op de site van Carrièretijger bijvoorbeeld (https://www.carrieretijger.nl/) worden per HBO-opleiding de gewenste competenties én je kans op een baan genoemd. Op www.kiesmbo.nl kun je je verdiepen in de verschillende MBO-opleidingen en www.studiekeuze123.nl geeft meer inzicht in de mogelijkheden in HBO en op de universiteit.
Tip 2: Onderzoek wat het matchingproces of de studiekeuzecheck van een studie inhoudt en bespreek dit met uw kind
Matching of een studiekeuzecheck is een activiteit die de opleiding organiseert voor studenten die zich hebben aangemeld. Het is bedoeld om te onderzoeken of de studie echt past en dat geeft natuurlijk ook houvast voor de aankomende student. De opleiding zelf bepaalt hoe de studiekeuzecheck er uit ziet. Daar kunt u uw kind op voorbereiden en in ondersteunen! Soms betreft het een vragenlijst, andere keren een toets of een persoonlijk gesprek. Nadat de student-in-spe heeft deelgenomen, krijgt hij of zij een advies over in hoeverre de opleiding past. Het matchingsadvies is niet bindend als iemand zich voor 1 mei voor de betreffende opleiding heeft ingeschreven. Ook met een negatief advies, zou uw kind dan toch kunnen starten. Als uw kind zich pas na 1 mei heeft ingeschreven, is het matchingsadvies meestal wel bindend.
Tip 3: Hoe ondersteunt u bij een studie die een numerus fixus heeft en decentrale selectie toepast?
HBO- of universitaire studies met een numerus fixus (er is een vast aantal plekken gereserveerd voor nieuwe studenten) doen aan decentrale selectie. Studies kunnen verschillende redenen hebben om tot een numerus fixus over te gaan. Bijvoorbeeld de kansen op de arbeidsmarkt zijn een reden, of de voorzieningen om studenten op te kunnen leiden zijn kostbaar en/of beperkt aanwezig. Dit is een tijdrovend en energievretend proces, waar niet te lichtvaardig aan moet worden begonnen. Studenten moeten bij een decentrale selectie bijvoorbeeld een college volgen en een toets maken, een opdracht of portfolio inleveren. Let ook op de deadline en begeleid uw kind daarin, zodat niet alles op het laatste moment nog moet worden ingeleverd. De beoordeling van de deelnames en de ranking van studenten kost tijd. Dat is de reden dat de deadline voor inschrijving meestal al op 15 januari is. Als uw kind nu nog aan het twijfelen is, kan hij of zij voor volgend jaar niet meer in aanmerking komen voor een numerus fixus studie omdat die deadline is verstreken. Hier vindt u de lijst met numerus fixus studies voor het studiejaar 2023-2024
Tip 4: Benut alle inschrijfmogelijkheden om tijd te winnen
Uw kind mag zich voor maximaal vier HBO of universitaire opleidingen inschrijven voor 1 mei. Daarna heeft hij of zij nog tot 31 augustus om een definitieve keuze te maken voor één daarvan. Onze tip is dan ook: gebruik deze ruimte! Welke vier studies spreken uw kind het meest aan? Twijfelt uw kind tussen twee studies? Laat hem of haar zich inschrijven voor de vier meest voor de hand liggende studies, dat geeft rust tijdens het eindexamen. Na het eindexamen is er dan nog genoeg tijd om tot een definitieve keuze te komen.
Tip 5: Bezoek de meest relevante open dagen
Veel opleidingen organiseren open dagen in de maanden maart en april. Het bezoeken van een open dag geeft niet alleen veel informatie over de inhoud van een opleiding, maar ook over de sfeer of het type mensen dat er op een opleiding af komt. Kiezen voor een opleiding, een opleidingsinstituut of een stad is niet alleen een rationele, maar ook een emotionele beslissing. Wij raden dan ook dringend aan om de open dagen niet over te slaan. Bekijk dit handig overzicht van de open dagen in de HBO- en universitaire opleidingen
Tip 6: Meeloopdagen of proefstuderen geven nog meer informatie
Als uw kind al iets verder is dan een brede eerste oriëntatie, en de keuze moet bijvoorbeeld gemaakt tussen twee of drie studies, dan zijn meeloopdagen of proefstudeerdagen misschien nog wel interessanter, omdat deze dieper op de inhoud in gaan. Overigens is het natuurlijk ook mogelijk om zelf een meeloopdag te organiseren. Misschien kent uw kind iemand die al studeert in de studie die hij of zij overweegt? Een dagje met iemand meelopen kan natuurlijk altijd.
Tip 7: Raak niet in paniek: Na 1 mei kan uw kind zich ook nog bij veel studies inschrijven
Veel aankomend studenten (en hun ouders) weten het niet, maar het is mogelijk om je ook na 1 mei nog voor een studie in te schrijven. Alleen is de matchingactiviteit dan verplicht en het matchingadvies bindend. Bij een negatief advies wordt uw kind dus niet meer toegelaten.
Tip 8: Kies voor een professioneel studiekeuzeadvies
Een onderzoek naar intelligentie, persoonlijkheid, motivatie en interesses geeft uw kind inzicht in diens sterke en minder sterke kanten en toont aan waar uw kind gemotiveerd en blij van wordt. Het Waterink Instituut richt zich op een diepgaand psychologisch studiekeuzeonderzoek. Het gebruik van gevalideerde (wetenschappelijk getoetste) vragenlijsten is een efficiënte manier om snel een zorgvuldig beeld te krijgen van interesses, persoonlijkheid en intelligentie.
Waterink Instituut: Een bureau met een goede reputatie
Het Waterink Instituut heeft een lange staat van dienst. Er zijn families die al meerdere generaties gebruik maken van onze dienstverlening. Onze studie- en loopbaanpsychologen zijn zeer ervaren en werken ook in en voor verschillende andere organisaties, waardoor zij een goed beeld hebben van de arbeidsmarkt. Zij zijn persoonlijk lid van het Nederlands Instituut van Psychologen en onderschrijven daarmee de NIP-gedragscode. Uit klanttevredenheidsonderzoek blijkt dat 90% van de klanten tevreden is en het rapport bewaart.
Een onderzoek bij Waterink Instituut duurt een dag, die eindigt met een deskundig studiekeuzeadvies, in een adviesgesprek met kind en ouder(s). Een schriftelijke rapportage volgt een paar dagen later, zodat alles thuis nog eens rustig na te lezen valt. Meer informatie vindt u op onze studiekeuze pagina.