Loopbaan

Een loopbaanonderzoek is zinvol als er een meer complexe vraag is en er behoefte is om dieper op zaken in te gaan. Hierbij kun je denken aan bredere vragen, zoals: waar word ik gelukkig van? Waarom lukt het mij niet de juiste baan te vinden? Heb ik ‘verborgen kwaliteiten’ die ik in kan zetten in een andere functie? Bij een loopbaanonderzoek bereid jij je met behulp van tests en huiswerkopdrachten thuis voor op de onderzoeksdag. Op kantoor vinden de gesprekken plaats en wordt een aantal aanvullende tests gemaakt. Dit deel neemt ongeveer vier uur in beslag.

Een Loopbaanonderzoek kan om verschillende redenen een zinvolle investering zijn en heeft een wat dieper liggende en/of bredere vraagstelling.

Het loopbaanonderzoek: Zo werkt het!

Bekijk hier de stappen die je doorloopt tijdens loopbaanonderzoek

Eerste deel van het onderzoek

Tijdens je aanmelding of telefonische intake inventariseren we je onderzoeksvraag en lichten we toe wat jij kunt verwachten. Vervolgens sturen wij je een aantal vragenlijsten en reflectie-opdrachten waardoor je meteen aan de slag kunt en je reflectieproces start.

Het loopbaaninterview

Op de afgesproken onderzoeksdag ga je in gesprek met de psycholoog die verantwoordelijk is voor jouw onderzoek. Daarin komt je studie- en arbeidsverleden uitgebreid aan de orde en leren wij je beter kennen. Waar sta je nu, wat inspireert je en waar droom je van?

Het tweede deel van het onderzoek

Op diezelfde dag maak je in onze testzaal nog een aantal tests – waaronder een capaciteitenonderzoek – onder begeleiding van onze testassistent.

Het adviesgesprek

Na de lunch bespreken en analyseren jij en de psycholoog alle resultaten. Er komen nieuwe perspectieven en misschien ook wel conclusies naar voren, die aansluiten bij jouw kwaliteiten, ambities en interesses. We bespreken hoe je die verder kunt onderzoeken.

Het rapport en het nagesprek

Enkele dagen na je onderzoek ontvang je een uitgebreid persoonlijk rapport, met daarin de belangrijkste conclusies en de opties die je kunt gaan onderzoeken. Na een aantal weken (jij bepaalt wanneer) volgt een nagesprek waarin de resultaten van jouw oriëntatie worden besproken en we je adviseren in vervolgkeuzes.

Er kunnen momenten zijn in je leven dat je behoefte hebt aan een herbezinning op je loopbaan tot nu toe. Het kan zijn dat jij je niet meer prettig voelt in je huidige werk, of dat je door omstandigheden gedwongen wordt naar ander werk uit te zien. Bij het Waterink Instituut kun je terecht met verschillende vragen omtrent je loopbaan.

Het loopbaanonderzoek: voor wie is het?

Het loopbaanonderzoek is bedoeld voor mensen die een volgende stap gaan zetten in hun loopbaan en zich bijvoorbeeld afvragen in welke richting zij zich het beste verder kunnen ontwikkelen. Ook mensen die zich afvragen of ze nog wel bij de juiste werkgever werkzaam zijn, kunnen baat hebben bij een loopbaanonderzoek.

Wanneer je door omstandigheden gedwongen wordt om naar ander werk uit te zien, brengt dat veel spanning en onzekerheid met zich mee. Je hebt tenslotte niet zelf gekozen voor deze heroriëntatie op de arbeidsmarkt. Met behulp van een loopbaanonderzoek kan deze plotselinge en onvrijwillige herbezinning een positieve ervaring worden. Wij richten ons namelijk op het in kaart brengen kan je kwaliteiten en mogelijkheden en op je kansen op de arbeidsmarkt. Bovendien geven wij je nuttige tips waarmee je beter beslagen ten ijs komt als je gaat solliciteren.

Kenmerkend aan een loopbaanonderzoek bij het Waterink Instituut is het reflectieve en gefaseerde karakter ervan. In tegenstelling tot onze andere onderzoeken vindt niet alles op één dag plaats, maar is er juist sprake van een traject, waarbij tijd en ruimte is om opgedane kennis en inzichten te laten bezinken.

Als je net bent afgestudeerd en bent begonnen met je oriëntatie op werk, maar je bent gaan twijfelen of je wel werk wilt gaan zoeken in het verlengde je afstudeerrichting, dan bieden wij een beroepskeuzeonderzoek aan. Een beroepskeuzeonderzoek is ook passend als je met je studie nog alle kanten op kunt en jij niet weet welke kant je moet kiezen. Je krijgt meer inzicht in jezelf en je mogelijkheden, waardoor je de arbeidsmarkt met meer zelfvertrouwen kunt benaderen. Het onderzoek duurt één dag en vindt plaats bij ons op locatie. We starten de dag met een algemene introductie, gevolgd door een individueel intakegesprek met één van de psychologen. Daarna volgt het maken van een groot aantal tests en vragenlijsten onder begeleiding van een testassistent. In kaart gebracht worden: intellectuele capaciteiten, persoonlijkheid, interesses en werkhouding. Aan het einde van de testdag vindt de nabespreking plaats. Als jij dat prettig vindt, kun je daarbij iemand uitnodigen, bijvoorbeeld je partner of (een van) je ouders. In dat nagesprek trekken we conclusies over passende beroepsrichtingen. In één dag dus concreet advies! De kosten zijn gelijk aan de kosten voor een studiekeuzeonderzoek. Neem contact met ons op als je hier meer over wilt weten of een afspraak wilt plannen.

Een loopbaanonderzoek geeft je inzicht in je capaciteiten, motivatie en werkwaarden. We begeleiden je in je zoektocht naar een passende vervolgstap.

Heeft u nog vragen, bel ons van 9-5 op werkdagen.

Team Waterink Instituut

4,8

van 5 sterren

op basis van 42 beoordelingen in Google. Onze studenten zijn erg tevreden over het keuzetraject.

#1

studiekeuzeadviesbureau

één van de langst bestaande studiekeuzeadviesbureau ’s in Nederland

2000+

Studenten

geholpen bij het maken van de juiste keuze.

Een loopbaanonderzoek geeft je inzicht in je capaciteiten, motivatie en werkwaarden. We begeleiden je in je zoektocht naar een passende vervolgstap.

“Na mijn ontslag bij mijn baan in marketing, wist ik niet welke kant ik op wilde. Met hulp van het Waterink Instituut ben ik er achter gekomen welke sector en baan het best bij me past, en werk ik inmiddels met veel plezier als verpleegkundige in de zorg. Het Waterink Instituut is zeker een aanrader!”

Veel gestelde vragen

Wanneer is een loopbaanonderzoek zinvol?2022-07-30T15:15:54+00:00

Een loopbaanonderzoek kan om verschillende redenen een zinvolle investering zijn. We sommen hier een aantal redenen op, wellicht herken jij je eigen situatie:

  • Je bent niet tevreden in je loopbaan en je weet niet wat je wil. ‘Wat moet ik verder met mijn werkzame leven? Waar word ik wel gelukkig van?’
  • Je wordt te weinig uitgedaagd en hebt het gevoel veel meer te kunnen, maar je loopbaan lijkt bij je huidige werkgever te stagneren. Je vraagt je af wat je belemmert.
  • Je persoonlijke kwaliteiten en eigenschappen blijken niet te passen in het profiel dat voor je baan wenselijk is, zodat je te veel onder druk komt te staan. Je schiet bijvoorbeeld tekort in het geven van leiding omdat jij je gemakkelijker voelt bij harmonie dan bij confrontatie. Of je focust juist op het resultaat en bent minder gevoelig voor signalen uit je omgeving. Wat is er aan de hand en wat kun je hieraan doen?
  • Je bent al enige tijd naar volle tevredenheid werkzaam in je beroep en wilt nu graag een volgende stap zetten naar een functie met meer verantwoordelijkheid, maar je twijfelt. Ben je een echte professional die zich nog verder kan specialiseren, of schuilt er in een manager of een projectleider in je?
  • Je bent ‘ergens ingerold’ en je vraagt je af wat voor werk nu werkelijk bij je past. Je wilt breed kijken en bent op zoek naar meer zelfinzicht en bewustwording.
  • Je moet gedwongen omzien naar ander werk en door de gewoonte van jarenlang hetzelfde werk ben je het zicht op je mogelijkheden verloren. Je hebt er geen idee van op welke banen je zou kunnen solliciteren.
  • Men stelt je een promotie voor maar je vraagt je af of je een hoger niveau aankunt of je voldoende stevigheid hebt om je vroegere collega’s aan te sturen.
  • Je hebt een familiebedrijf en in het kader van de continuïteit ben je nieuwsgierig naar de talenten van kinderen of andere familieleden. Op welke plek in het bedrijf zouden ze optimaal kunnen functioneren?
  • Je streeft al een tijd lang een andere carrière na, maar je sollicitaties zijn tot op heden nog niet echt succesvol geweest. Je wilt graag advies waar dat aan zou kunnen liggen.
Kan het loopbaanonderzoek ook online worden doorlopen?2022-07-30T15:15:24+00:00

Ja, een online aanpak kan prima en verschilt qua inhoud niet van het reguliere loopbaanonderzoek. De werkwijze is wel iets anders: Op de afgesproken onderzoeksdag vinden het interview, de capaciteitentests en het adviesgesprek online plaats. Wij schrijven daarna het rapport met concrete adviezen. Vervolgens maken we een nieuwe afspraak waarin we online je verdere loopbaanstappen aanscherpen.

Kan een loopbaanonderzoek ook via de werkgever worden aangevraagd?2022-07-30T15:17:10+00:00

Ja, een loopbaanonderzoek kan ook via de werkgever worden aangevraagd. In dat geval wordt er offerte opgemaakt, die door de werkgever moet worden ondertekend voor akkoord. Voor deze variant geldt een ander tarief. Zie onze tarieven voor nadere informatie.

Vragen?
Laat uw telefoonnummer achter en wij bellen u vrijblijvend terug.

Team Waterink Instituut

    Ik ga akkoord met de privacy voorwaarden