Master kiezen

Een master is een mooi vervolg op een Hbo- of academisch bachelorsdiploma. Er zijn in Nederland meer dan 200 masters op Hbo-niveau en meer dan het dubbele aantal op Wo-niveau. Wij helpen je graag mee de afweging voor een master te maken. Daarbij zijn allerlei vragen relevant, zoals: Volg jij je interesses? Wil je graag aan dezelfde universiteit blijven studeren of niet? In hoeverre wil je de kansen op de arbeidsmarkt laten meespelen bij je keuze? Misschien wil je nog eens een hele nieuwe start maken of wil je een master doen die niet aansluit op je bachelor?

Met behulp van een gedegen psychologisch onderzoek brengen we je kwaliteiten en interesses in kaart. Het beeld dat ontstaat, leggen we aan tegen de mogelijkheden en zo komen we tot een aantal bij jou passende suggesties.

Een studiekeuzeonderzoek geeft inzicht in studies die passen bij jouw kwaliteiten en interesses. Bezoek daarna doelgericht de open dagen en maak je keuze.

Het masterkeuze-onderzoek: Zo werkt het!

Bekijk hier de stappen die je doorloopt tijdens het masterkeuze-onderzoek

Kennismakingsgesprek

Je begint de dag met een gesprek met één van onze psychologen. In dit gesprek leren wij jou beter kennen en lichten we toe wat je kunt verwachten.

Onderzoek

Op onze testzaal maak je een aantal tests en vul je vragenlijsten in die speciaal op jouw vraag zijn toegespitst. Onze testassistent begeleidt je en helpt je waar dat nodig is.

Adviesgesprek

Als je alle tests gemaakt hebt, bespreekt de psycholoog de resultaten met je. We bespreken waar jouw kwaliteiten liggen, waar jouw interesses naar uitgaan en welke masters daarbij passen. Als je het prettig vindt, kun je ook iemand bij dit gesprek uitnodigen, bijvoorbeeld je ouders of een partner.

Rapport

Enkele dagen na de onderzoeksdag ontvang je een uitgebreid persoonlijk rapport, met daarin de belangrijkste conclusies en adviezen.

Resultaat

Je hebt nu zicht op passende beroepsrichtingen en de masters die daartoe opleiden.

Wij  houden in ons advies zo veel mogelijk rekening met de mate waarin je voldoet aan toelatingseisen van de verschillende master-opties. Echter, de toelatingscommissies van de universiteiten waarbij jij je wilt inschrijven bepalen uiteindelijk of je wordt toegelaten. De criteria die zij hanteren zijn per opleiding verschillend.

Masterkeuze: een lastige keuze!

Heb je een academische bachelor, dan zijn er vaak heel veel mogelijkheden en kun je worstelen met de vraag ‘hoe maak ik nu de juiste keuze’? Heb je een Hbo-bachelor, dan zijn de mogelijkheden beperkter en kun je je afvragen ‘wat is voor mij een reële optie om te onderzoeken? En aan welke toelatingseisen moet ik voldoen?’ Ook als je met je master graag een hele anderen kant op zou willen, zijn deze vragen relevant. In al deze gevallen kan een masterkeuze-onderzoek uitkomst bieden. Wij zoomen in op jouw specifieke situatie en we geven je een zo specifiek mogelijk advies, rekening houdend met je kwaliteiten, je interesses en met je reële mogelijkheden.

Een studiekeuzeonderzoek geeft inzicht in studies die passen bij jouw kwaliteiten en interesses. Bezoek daarna doelgericht de open dagen en maak je keuze.

Het masterkeuze-onderzoek: voor wie is het?

Na het afronden van een academische bacheloropleiding kan de vraag zich aandienen: welke master past bij mij? Of: ‘welke master kan ik doen met mijn vooropleiding?’

Ook dit is een belangrijk keuzemoment. Een masterkeuze bepaalt de richting waarin jij je als professional gaat specialiseren en daarmee sla je een weg in voor het vervolg van je loopbaan. Maar hoe maak je de juiste keuze?

Wanneer je twijfelt tussen alternatieve richtingen, niet weet wat de meest passende opties zijn, of wanneer je niet zeker weet of je een master wil doen of wilt gaan werken, kan een masterkeuze-onderzoek uitkomst bieden. Wij denken graag met je mee.

Ook na het afronden van een hbo-bachelor is het mogelijk om aansluitend een masteropleiding te doen. Hier komen dan weer andere uitdagingen bij kijken, Ook dan helpen wij graag in je keuzeproces.
Een studiekeuzeonderzoek geeft inzicht in studies die passen bij jouw kwaliteiten en interesses. Bezoek daarna doelgericht de open dagen en maak je keuze.

Heeft u nog vragen, bel ons van 9-5 op werkdagen.

Team Waterink Instituut

4,8

van 5 sterren

op basis van 42 beoordelingen in Google. Onze studenten zijn erg tevreden over het keuzetraject.

#1

studiekeuzeadviesbureau

één van de langst bestaande studiekeuzeadviesbureau ’s in Nederland

2000+

Studenten

geholpen bij het maken van de juiste keuze.

Niet alle masters zijn toegankelijk na je bachelor. Met een masterkeuzeonderzoek brengen wij de beste opties in kaart.

“Deelgenomen aan een onderzoek, na vroegtijdig te zijn gestopt met een studie. Los van de vele inzichten die ik hier heb verkregen heb ik ook een wijze les meegekregen die me nu nog steeds bijstaat, namelijk: binnen elke studie zullen er onderdelen zijn die minder leuk zijn en daar moet je gewoon doorheen. Dit heeft me zeker geholpen om te komen waar ik nu ben, halverwege mijn WO-master. Bedankt!”

Veel gestelde vragen

Waaruit bestaat het masterkeuze-onderzoek?2022-07-30T15:33:37+00:00

Een masterkeuze-onderzoek begint met een intakegesprek, waarin we je leren kennen en wij jouw vraag precies formuleren. De psycholoog stelt vervolgens een serie van intelligentietests, persoonlijkheids-, motivatie- en interessestests samen, om jouw vraagstelling zo goed mogelijk te kunnen beantwoorden. Met capaciteitenonderzoek meten wij je denkkracht en intelligentieniveau. De dag eindigt met een adviesgesprek, waarin we aangegeven welke studie- of beroepsrichtingen bij jou passen. We geven je een aantal concrete studies mee die je nader kunt onderzoeken. Je ouders mogen bij dit gesprek aanwezig zijn, maar dat bepaal je natuurlijk zelf.

Hoe specifiek is het advies dat uit een masterkeuze-onderzoek komt?2022-07-30T15:39:38+00:00

Wij proberen met een masterkeuze-onderzoek een zo specifiek mogelijke master te adviseren, daarbij ook rekening houdend met pragmatische zaken als de aard van je bachelor, eventuele pre-master programma’s en het doorstroombeleid van de betreffende opleider. Bij een master geldt echter altijd dat jij je hiervoor moet aanmelden bij de selectiecommissie van de betreffende universiteit of Hbo en dat deze commissie beslist of je tot de betreffende master kunt worden toegelaten of niet. Dat zijn zaken die jij zelf alleen kunt onderzoeken.

Hoe kan ik mij voorbereiden op het onderzoek?2022-07-30T15:54:08+00:00

Je hebt waarschijnlijk al lang nagedacht over de eventuele masters die je zou kunnen volgen na je bachelorexamen. Je afwegingen vormen een onderwerp van gesprek tijdens de intake aan het begin van de dag. Extra voorbereiden hoeft dan ook niet.

Masterkeuze-onderzoek, kan dit ook via een tablet of telefoon worden afgenomen?2022-07-30T15:56:28+00:00

Nee, voor het masterkeuze-onderzoek heb je een computer nodig, omdat u op de computer ook de capaciteitentests maakt. Het is dan plezierig om een goed scherm te hebben waaraan je kunt werken. Voor het maken van de tests sturen we links toe.

Vragen?
Laat uw telefoonnummer achter en wij bellen u vrijblijvend terug.

Team Waterink Instituut

    Ik ga akkoord met de privacy voorwaarden