Studiekeuze, een moeilijk proces

Een studiekeuze maken is een moeilijk proces. Het aanbod van opleidingen is groot en de tijdsdruk hoog. Een verkeerde keuze heeft ongewenste gevolgen. Kies je voor hbo of wo? Voor een brede of een specialistische opleiding? Annabelle, Elfi en Emma zochten hulp bij het Waterink Instituut en ondergingen een studiekeuzeonderzoek. Een stap in de goede studierichting.

Een verkeerde studiekeuze maken

Emma (bachelor Biologie) is helaas bekend met het maken van een verkeerde keuze. Vorig jaar is ze gestart met de bacheloropleiding Biologie. Het vak dat haar op het vwo goed lag en interesseerde, was op de universiteit geheel anders qua inhoud.
‘Ik wist dat Biologie een moeilijke studie was. En ik wist ook dat studenten dat onderschatten. Voor mij was de studie te gedetailleerd. Alles bij naam weten en beheersen, vind ik lastig. Ondertussen is de studie ook heel breed. Dat is een ingewikkelde combinatie. Een paar maanden geleden besloot ik daarom te stoppen. Ik ga alleen nog naar college voor de gezelligheid.’
Emma richtte zich al snel op volgend schooljaar en het kiezen van een nieuwe studie. Haar ouders dachten daarbij aan het hbo vanwege de mindere prestaties bij Biologie. Emma wilde juist een wo-studie doen. Op haar vwo-diploma staan prima cijfers. En omdat ze geen idee heeft welk beroep goed bij haar past, ligt wo meer voor de hand. Twijfels, keuzestress en een goed netwerk brachten Emma uiteindelijk naar het Waterink Instituut.

“Mensen denken bij de studie Biologie aan Freek Vonk en leuk de natuur in gaan. Blaadjes en bloemetjes kijken en dat soort dingen. Ondertussen is het wel een pittige studie.”

Emma, bachelor Biologie

Een studiekeuzeonderzoek zegt meer

Annabelle (mbo-communicatie) praat enthousiast over de dag van het studiekeuzeonderzoek. Over de testen die ze onderging. Een computerspelletje dat ze deed, was ontspannend. Uit het resultaat van die test kwam naar voren dat ze gecontroleerd en stressbestendig is. Een opsteker. Over het gesprek met de psycholoog zegt Annabelle: ‘Vertel iedereen alsjeblieft dat ze een heel aardige psychologe is. Mensen zijn soms bang voor psychologen.”

Als tijdens het adviesgesprek de uitslagen van de test bekend zijn, valt voor Annabelle alles op zijn plek. Ze omschrijft het als: “Het gevoel als alles klopt.” Als het rapport een tijdje later op de deurmat valt, beseft Annabelle dat ze nog nooit een document heeft ontvangen dat zoveel over haar zegt.

Een bevestiging van je kunnen

Elfi (havo 4) is ook tevreden over de testuitslagen. Omdat ze dyslexie heeft twijfelen mensen aan haar capaciteiten. Zij zelf ook wel eens. Dat is nu van de baan. Het studiekeuzeonderzoek toont aan dat ze juist veel in haar mars heeft. Met name de uitslag van haar capaciteitentest springt eruit. Ze zit op de havo maar vwo is voor Elfi op papier geen enkel probleem. ‘Ik zou nog meer kunnen, zeg maar’, zegt Elfi bescheiden. Dat blijkt wel. Ze is met al haar talenten, krachten en kansen in staat om Forensisch onderzoek te studeren. Dat is al lang haar wens. Nu haar ouders weten dat Elfi juist goed is in leren, is de afspraak dat Elfi tijdens de toetsweek voor elk vak een 9 haalt.

De conclusie

De drie meiden zijn blij dat ze destijds voor het studiekeuzeonderzoek bij het Waterink Instituut hebben gekozen. Dat zit hem onder andere in de prettige manier van omgaan van de psychologe en de andere medewerkers van het Waterink Instituut. Omdat ze alles doen om je op je gemak te stellen als je nerveus bent of plotseling in huilen uitbarst. Die houding zorgt ervoor dat je ontspannen de testen en het adviesgesprek doorkomt.

Als ik aan Emma vraag of ze het leuk vond dat haar ouders bij het adviesgesprek waren, antwoordt ze:

“Zoiets doe ik veel liever met mijn ouders dan alleen. Ik heb een goede band met ze. Ze zijn altijd heel vrolijk als ik terugkom na weekje studeren hier in Groningen. Natuurlijk zijn ze er op zo’n moment bij.”

Dat je uiteindelijk beter weet welke studie bij je past en je jezelf beter leert kennen, zien de meiden als een groot cadeau. Hoewel het soms wel confronterend is om je persoonlijkheid onder een vergrootglas te zien. Toch is dat belangrijk voor het creëren van een compleet beeld, belangrijk voor later.

Heb je toch nog twijfels?

Weet je toch niet zeker voor welke studie jij moet kiezen, en wil je daar graag bij geholpen worden? Meld je dan snel aan voor een studiekeuzeadvies! Met behulp van een degelijk en professioneel studiekeuzeonderzoek bij het Waterink Instituut krijg je in één dag een helder beeld van studies die bij je passen. Dit helpt je om doelgericht en gemotiveerd deel te nemen aan de matchingactiviteiten en zelf een weloverwogen keuze te maken.

Neem vrijblijvend contact met ons op.

  • Eén van de langst bestaande adviesbureaus voor loopbaan- en studiekeuze

  • Beproefd concept en wetenschappelijke methodes, aangepast aan de tegenwoordige tijd

  • Onze psychologen zijn gecertificeerde gebruikers met veel ervaring.

  • Goed beoordeeld door onze gebruikers, 4.8 vanuit 5 op Google Reviews.

Published On: mei 28th, 2022 / Categories: Studiekeuze /

Heeft u nog vragen, leg dan uw vraag voor aan één van onze deskundigen via onderstaand contactformulier. U wordt dan zo spoedig mogelijk teruggebeld.

Wanneer u een afspraak wil maken kan dat ook via onderstaand formulier. Wij bellen u terug en bepalen in overleg de datum van het onderzoek.
Op maandag t/m vrijdag kunt u ons van 9.00 – 17.00 uur bereiken onder telefoonnummer 020-6739060.
U kunt ons ook mailen: administratie@waterinkinstituut.nl

Team Waterink Instituut

    Naam:

    Woonplaats:

    Telefoonnummer:

    E-mailadres:

    Uw vraag:

    Ik ga akkoord met de privacy voorwaarden

    Uw kind gaat kiezen, hoe kunt u helpen?

    Wilt u uw kind helpen met zijn of haar studiekeuze. Download onze tips hoe u uw kind het beste kan helpen.

    Add notice about your Privacy Policy here.