Open dagen zijn weinig geschikt voor een globale oriëntatie op studies, zoals blijkt uit de ervaringen van de leerlingen hieronder.
Dan ga je naar de open dag en dan zetten de docenten hun beste beentje voor. Ze geven vaak een veel te mooi beeld en ze laten alleen studenten spreken die positief zijn. Dus heb je daar eigenlijk niet veel aan
Open dagen helpen mij niet verder met mijn studiekeuze, want dan vind ik alles wel leuk
Het is veel handiger om je alvast op internet te oriënteren en dan de vragen die je nog hebt te stellen op de open dag.
Open dagen zijn weinig geschikt voor een globale oriëntatie op studies, zoals blijkt uit de ervaringen van de leerlingen hieronder.
4 criteria waar je op kunt letten
De check op interesses
Welke vakken vind je leuk op school? Welke studies sluiten daarbij aan? Kijk op de onderstaande sites welke beroepen daarbij horen. Spreken die aan? Kun je werk vinden met die beroepen?
Kijk voor antwoorden op Carrieretijger of Nationale beroepengids.
De check op studeerbaarheid
Hoe leer jij? Ben meer theoretisch? Leer je liever uit boeken of ben je iemand die van de praktijk leert, door zaken zelf te ontdekken? Heb je liever klassikale colleges of werkgroepen en projectonderwijs of een combinatie daarvan? Wil je graag je eigen studie samenstellen? Dan kun je kiezen voor een studie met veel vrije studieruimte.
Hoe is de studie opgebouwd? Vind je de vakken interessant? Op de website van de onderwijsinstellingen staat dit beschreven. Op de open dagen wordt dit ook verteld en kun je de boeken inzien.
De check op je studententijd
Trekt het avontuur van een grote stad je? Wil je bij een studentenvereniging? Zoek je een veilige omgeving van een provinciestad of een kleinere school of universiteit? Sommige opleidingen zijn internationaal gericht en trekken veel buitenlandse studenten en je kunt natuurlijk ook in het buitenland studeren. Een goede check op de open dag is hoe jij je bij de omgeving voelt (stad universiteitsgebouw, andere geïnteresseerden). Voel jij je ergens thuis dan is de kans dat je aansluiting vindt groot.
Praktisch
Hoe zijn de toelatingseisen? Hoe vindt de matching plaats en wanneer is dat? Zijn een meeloopdagen? En voor het eerste jaar: hoeveel uur verplichte aanwezigheid is er? Is er een bindend studieadvies?
Op de site van studiekeuze zie je de beoordelingen van de studies.
En op onderstaande sites zie je ook handige checklists:
TOT SLOT
Tenslotte dit, als je niet weet wat jouw richting is en je nog steeds met de vraag blijft zitten welke studie past bij mij en je toch effectief gebruik wil maken van de open dagen, kun je overwegen een studiekeuze-onderzoek te doen.
Heb je toch nog twijfels?
Weet je toch niet zeker voor welke studie jij moet kiezen, en wil je daar graag bij geholpen worden? Meld je dan snel aan voor een studiekeuzeadvies! Met behulp van een degelijk en professioneel studiekeuzeonderzoek bij het Waterink Instituut krijg je in één dag een helder beeld van studies die bij je passen. Dit helpt je om doelgericht en gemotiveerd deel te nemen aan de matchingactiviteiten en zelf een weloverwogen keuze te maken.